Baas van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem bezoekt Griekenland om te praten met de nieuwe regering, maar de Duitse minister van Financiën houdt de teugels strak aangetrokken. Dijsselbloem “heeft geen mandaat”, roept hij. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem reist naar Athene af om vrijdag overleg te voeren met Tsipras en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis, die een niet nader toegelichte verlichting van de schuldenlast eisen. En niet lang nadat Dijsselbloems knechten het nieuws over het bezoek met Twitter wereldkundig hadden gemaakt, stond de Duitse minister van Financiën Schäuble meteen klaar om zijn ambtgenoot in de wielen te rijden. Dijsselbloem “heeft geen mandaat”, blafte Schäuble volgens Reuters, duidelijk makend dat het Berlijn is die tent runt.

2. Meer dan 6 jaar na de val van Lehman Brothers zit de eurozone nog steeds in een economische depressie en is de omvang van de economie nog steeds kleiner dan voor de crisis. De topman van de Bank of England, Mark Carney, weet wat de eurozone moet doen. Carney zei woensdag in een toespraak dat “een meer constructief fiscaal beleid zal helpen om het spaaroverschot van de private sector te recyclen en het risico van [economische] stagnatie te verlagen”.

Wat Carney hier in gewone mensen taal zegt, is dat bedrijven en huishoudens nog steeds bezig zijn schulden af te lossen, waardoor zij een spaaroverschot hebben. En als de overheid dit geld niet leent en in de economie pomp, blijft de effectieve vraag tekortschieten en komen we niet uit de crisis.

Carney zei dat het huidige beleid van structureel hervormen op zich heel nobel is, maar het probleem totaal niet verhelpt. Door de hervormingen komt er meer aanbod tegen een relatief lagere prijs, maar als iedereen dat in meer of mindere mate doet en er niet meer vraag tegenover staat, graven wij ons eigen graf.

3. Oliereus Shell zet de bijl in zijn investeringsplannen vanwege de crash in de olieprijs. Shell kondigde vanochtend bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers aan dat de komende drie jaar de investeringen met 15 miljard dollar omlaag gaan. Topman Ben van Beurden zei dat Shell kan besluiten de investeringen nog verder te verlagen, maar "we zijn niet overdreven aan het reageren op de huidige lage olieprijzen en we houden de beste mogelijkheden open".

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Over het vierde kwartaal steeg Shells winst geschoond van prijsschommelingen in de voorraden met 12 procent naar 3,26 miljard dollar. Dat was lager dan de analistenverwachting van 4,1 miljard vanwege een dalende onderliggende winst bij productietak Upstream, dat het meest te lijden heeft van de lage olieprijs. In de toelichting op de kwartaalcijfers zei Van Beurden zich schrap te zetten voor lagere olieprijzen in 2015 en mogelijk nog wel langer.

Nu zult u zich misschien afvragen: wat gebeurt er met het heilige huisje, het dividend? Uw dividend blijft zoals verwacht 0,47 cent per aandeel. "We hebben een zeer lange termijn dividendbeleid en ik ben niet van plan dat te veranderen", zei Van Beurden tegen Bloomberg TV. "Het dividend is een icoon bij Shell en ik zal er alles aan doen om het te beschermen."

4. Het Italiaanse parlement begint vandaag met stemmen over de opvolger van de vanwege zijn leeftijd afgetreden president Giorgio Napolitano. Wie Napolitano gaat opvolgen weten we nog niet: de namen die in de Italiaanse media rondgaan zijn onder meer die van de oud-premiers Prodi, Monti en de topman van de centrale bank, Ignazio Visco. Oh, en natuurlijk ECB-president Draghi, die heel hard ontkent dat hij weg wil uit Frankfurt.

Wat we wel weten is dat de stemming voor en president zeer ingewikkeld zijn. Meer dan 1.000 volksvertegenwoordigers moeten in ten minste vier rondes hun stem uitbrengen. In de laatste ronde heeft premier Renzi aan een absolute meerderheid genoeg om zijn kandidaat op het pluche in het Palazzo del Quirinale te krijgen. Om zover te komen, moet Renzi eerst politieke koehandel bedrijven met Silvio Berlusconi, de anti-euro partij M5S van Beppe Grillo en linkse rebellen in zijn eigen fractie.

5. Eindelijk weer eens wat goed economisch nieuws uit de eurozone. Uit cijfers van de ECB blijkt dat de geldhoeveelheid M3 in december in het sterkste tempo sinds eind 2013 groeide. De voor inflatie gecorrigeerde geldhoeveelheid M1, die een sterke correlatie heeft met daadwerkelijke economische groei, steeg in het sterkste tempo sinds het voorjaar van 2013. De cijfers geven aan dat de monetaire verruiming waar de ECB in het voorjaar van 2014 de economie aan het bereiken is en dat de groei de komende tijd zal gaan aantrekken, tenzij de eurozone ploft door Griekse crisis nummer zoveel.

6. Alexis Tsipras heeft dan wel de verkiezingen overweldigend gewonnen, maar heel veel Grieken – misschien wel de Grieken die ook op Tsipras hebben gestemd – nemen toch het zekere voor het onzekere en trekken hun rekening bij de bank leeg. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat in de weken naar de aanloop van de parlementsverkiezingen van afgelopen weekend er meer dan 14 miljard euro aan tegoeden is weggehaald bij de banken. Het tempo van de bankrun in de week voor de verkiezingen zou zelfs hoger hebben gelegen dan in mei 2012, toen Griekenland op het punt stunt de euro te verlaten.

7. Griekse banken beleven vandaag een miraculeuze wederopstanding. Dat, of het is een kortstondige opleving. De koersen van Griekse banken als Eurobank en Alpha Bank stijgen met meer dan 10 procent nadat deze woensdag op het laagste niveau ooit sloten. De koersstijging komt nadat het hoofd toezicht van de ECB, Daniele Nouy, haar hand in het vuur stak voor het Griekse bankwezen. Nouy zei tegen Bloomberg dat de banken sterk genoeg zijn om de zoveelste Griekse crisis te overleven. Nouy liet ook doorschemeren dat de ECB de banken blijft financieren zo lang ze geschikt onderpand hebben.

8. De Federal Reserve heeft woensdagavond bij het rentebesluit nog steeds niet met de ogen geknipperd en stevent af om in juni voor het eerst in bijna 10 jaar tijd de rente te verhogen. Voor uw begrip: de Fed heeft de afgelopen maanden sterke hints gegeven dat het in juni wil verhogen. Maar de markt gaat tegen de Fed in en heeft de eerste renteverhoging pas aan het einde van het jaar ingeprijsd. Sommige beleggers verwachten zelfs dat de Fed dit jaar helemaal niets doet.

De reden dat beleggers denken dat de Fed de boot af houdt is de sterk dalende inflatie en de veronderstelling dat de Amerikaanse economie vroeg of laat ook de hinder ondervindt van de zwakke wereldeconomie, in het bijzonder de economie in de eurozone. Maar de Fed wilde woensdagavond niet verder gaan dan het schoorvoetend erkennen van deze problemen. Sterker nog, de Fed gaf aan dat de lage inflatie een verhaal van lage energieprijzen is, tijdelijk zal zijn en de economie per saldo zal stimuleren. Om met de woorden van Draghi te spreken: "met lage inflatie kun je meer dingen kopen".

9. Europees beurzen staan vandaag voor de derde dag op rij lager, alhoewel de verliezen niet zo heel veel voorstellen. Met name energiefondsen als Shell staan lager nadat de Nederlandse oliereus Shell teleurstelde met de kwartaalcijfers. Ondanks de mineurstemming vandaag staat de AEX voor het jaar meer dan 6 procent in het groen dankzij QE van ECB-president Draghi.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl